Hvad er et Podcast?

Hvad er et Podcast?

Hvad er et podcast?

Del denne artikel

Del på facebook
Del på linkedin
Del på twitter
Del på email

Et podcast eller såkaldt podcasting er, kort fortalt, en metode til online udgivelse af lydfiler og videofiler. Du kender måske udtrykket fra radioverdenen, hvor producenterne lægger radioudsendelser op online og giver mulighed for, at lyttere enten kan lytte til udsendelsen online eller hente udsendelsen ned til en computer. Herfra kan udsendelsen afspilles direkte fra computeren eller overføres til mp3-afspiller, smartphone eller iPod. Podcasts er dog andet og mere end radioudsendelser, og faktisk er det i dag muligt at hente podcasts ned om stortset hvad som helst, du ønsker at blive klogere på.

Hvordan afspiller jeg podcasts på min computer?

For at kunne lytte til et podcast fra din computer skal du have installeret en musikafspiller, der kan afspille lydfiler i mp3-format. Har du en computer med Windows som styresystem, vil programmet Windows Media Player typisk allerede ligge tilgængeligt på computeren. Er du ejer af en Mac-computer, er det bedste valg at downloade iTunes, der gemmer dine podcasts i dit helt eget podcast-bibliotek, hvilket gør det nemt at finde frem til dine podcasts igen. iTunes er ligeledes tilgængeligt for brugere af Windows-styresystemet. Alternativt kan du overføre de downloadede lydfiler direkte fra computeren til din smartphone eller iPod og afspille dem derfra.

En af fordelene ved at bruge iTunes som afspilningsprogram er, at mange af de online podcasttjenester tilbyder dig at overføre nye podcasts direkte til dit podcastbibliotek i iTunes, hvis du er abonnent hos den pågældende tjeneste. I praksis betyder det, at nye podcasts ryger direkte ind i dit iTunes-bibliotek, og du derfor ikke længere behøver manuelt holde øje med nye podcasts og hente dem ned fra forskellige tjenester for at kunne afspille dem i iTunes. De nyeste podcasts fra de hjemmesider, du abonnerer på, ligger simpelthen allerede samlet og klar til afspilning, så snart udbyderen lægger dem online.

Hvordan abonnerer jeg på et podcast?

Du kan abonnere på mange forskellige typer af podcasttjenester online, som giver dig adgang til ny viden indenfor de emner, der interesserer dig. Mange bloggere benytter sig blandt andet af podcasting som supplement til det skrevne på bloggen, hvor de udfolder bloggens emner gennem lyd, eller eksempelvis forsøger at udvide læserens viden om den, til tider, komplekse bloggerverden. Mange af de mere specialiserede bloggere bruger podcasts til at formidle deres viden om alt fra søgemaskineoptimering til virksomhedsdrift.

Idéen med podcasts er, at du skal kunne abonnere på dem, så de hentes automatisk ned på din computer til eksempelvis iTunes. For at kunne abonnere skal tjenesten, hvor du finder dine podcasts, have installeret et såkaldt RSS feed. RSS står for Really Simple Syndication og kort fortalt sørger RSS for, at nyt indhold på en side bliver synkroniseret automatisk fra siden og over til abonnentens RSS-læser, som i dit tilfælde typisk vil være iTunes. RSS-læseren scanner hyppigt RSS-feedet for nyt indhold, så du kan få de seneste nyheder, podcasts med mere fra den side, du abonnerer på. Første gang, du skal tilmelde dig som abonnent på en side, vil du typisk skulle finde det sted på siden, hvor der står abonner på indhold, subscribe eller lignende. Ofte finder du det nederst på siden. Kig alternativt efter det orange RSS-symbol.

Hvordan kommer jeg i gang med at lytte til podcasts?

Det kan være svært at forstå præcis, hvordan et podcast fungerer, når man aldrig har lyttet til et før. Vi vil derfor anbefale dig at downloade iTunes og derefter gå på opdagelse efter podcasts på nettet. Kig på dine yndlingsblogs, besøg nyhedssider som DR og BBC eller lav en simpel Google-søgning på podcast og et emne, der interesserer dig, eksempelvist bøger eller mode. Du bør selvfølgelig starte med at høre og abonnere på Insidervidens podcast Tjen penge online. Har du fået blod på tanden til at optage dit helt eget podcast, kan du læse denne guide: Sådan laver og udgiver du et podcast!

God fornøjelse!

TJEN PENGE ONLINE

Lad mig vise dig de 3 bedste produkter på Internettet, der tilsammen giver dig over 5.000 kroner i daglig profit!

Relaterede artikler

Hvad skal jeg sælge i min webshop?
Artikler

Hvad skal jeg sælge i min webshop?

Hvad skal jeg sælge i min webshop? Et af livets helt store spørgsmål. Ifølge Dansk Erhverv er danskerne et af de mest e-handelsinteresserede folkefærd i