Hvad er malware og hvordan undgås det?

Malware er, ifølge komputer.dk, alle skadelige programmer, du (oftest uforvarende) har installeret på din PC.

Disse kan inddeles i følgende kategorier:

 • Vira
  o Disse programmer er ofte vedhæftet e-mails, og er én af grundene til, at eksperter anbefaler, at man undlader at åbne mails, man ikke kender afsenderen på. De kan have forskellige funktioner. Nogle irriterer blot, mens andre er oprettet for at være decideret skadelige for din PCs software. De kan endvidere indstilles til at først aktivere efter en vis mængde spredning, hvilket betyder, de kan nå at lande i mange indbakker, før de standses.
  o Huskes ved: Ligesom du skal i nærkontakt med forkølelsesvirussen for at blive forkølet, skal du også aktivt i kontakt med computervira for at få det på din PC.
 • Orme
  o Minder lidt om vira, men deler sig selv. Også denne type malware spredes ofte via mail, men du behøver som nævnt ikke at trykke på noget link el.lign. Disse orme kan så være bærere af vira og trojanske heste.
  o Huskes ved: Regnorme migrerer frit og kan bære rundt på vira o.a.
 • Trojanske heste
  o Disse er programmer der lyder nyttige, og de downloades derfor under falske forudsætninger. De kan nemlig indeholder forskellige ubehagelige overraskelser som:
   Spyware, der tillader uvelkomne til at overvåge din PC, og dermed afklare din brug af internettet (kan bruges i markedsføringen af reklamer)
   Adware, der, som navnet antyder, tilføjer uønskede programmer til fx din browser (bl.a. forskellige søgebjælker)
   Ransomware, der virker ved at installere skadelige komponenter på din PC, hvorefter skaberen afkræver dig løsepenge for at fjerne dem igen.
   Keylogger, der registrerer alle dine indtastninger på tastaturet, hvorved den kan aflure dine koder osv.
  o Huskes ved: Den trojanske hest indeholdt også en masse skadelige elementer, da den blev lukket ind i Troja.
  Det er desuden vigtigt at notere sig, at meget malware nu spredes via hjemmesider, og du ikke behøver trykke på links el.lign. for at blive inficeret. Læs mere her: (Link til artikel om malware på hjemmesider)

Undgå de skadelige elementer

Du vil derfor selvfølgelig helst undgå at støde ind i malware. Det kan være rigtig irriterende at blive ramt af, og egentligt ikke så frygteligt svært at undgå. Det oplagte er at installere et anerkendt virusbeskyttelsesprogram.

Disse programmer fungerer ved at holde sig opdateret med, hvilken malware der findes, og herefter udvikle forskellige forholdsregler til at undgå og/eller slette dem, når de forsøger at komme ind i din PC.

Problemet med denne beskyttelsesmetode er dog, at disse programmer altid er lidt bagefter, da man umuligt kan forudsige, hvilken malware der udvikles fremadrettet, så husk derfor at opdatere programmet jævnligt.

Overvej også din egen adfærd på internettet:

 • Vær kritisk
  o Filer med vira ender ofte på .Exe, så forsøg at undgå at downloade disse (eller trykke på dem.)
  o Lad være med at åbne vedhæftninger, du ikke ved, hvad er, tilsendt via mail (selv fra folk du kender)
 • Scan filer fra USB-penne, CD’er osv. for malware før du åbner dem.
 • Hold dig væk fra sider med ulovlig fildeling (herunder film, musik o.lign.) Disse steder består næsten af mere malware end film osv. Så hold dig fra dem – og generelt fra DirectX-tilføjelser, som du ofte inviteres til at hente, når du vil se film ulovligt.
 • Brug din firewall.
  o Disse forefindes i de fleste styresystemer, men medfølger også i det meste anitvirusbeskyttelse. Du skal derfor være opmærksom på at kun benytte den ene firewall, da to i brug samtidig kan få dem til at angribe hinanden – og skabe gener ved brug af PC’en.

Vil du have et beskyttelsesprogram mod malware, kan du med fordel undersøge Malwarebytes

Dette program anbefales af flere eksperter, og holder sig generelt ajour med den nyeste malware. Dog kan også nævnes programmer som Bullguard, McAfee, AVG og Norton som alle er meget benyttede virusbeskyttelsesprogrammer, om end eksperter er uenige om, hvilket der er førende.

Læs om forskellige malwarebeskyttelsesprogrammer her (link til artikel om virusbeskyttelse)

Insiderviden grafik
De eneste 8 måder at tjene penge på Internettet.
Vil du have en e-mail hver gang vi kommer med en ny guide som denne? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev herunder - du modtager også "De Eneste 8 Måder at Tjene Penge på Internettet" som velkomstgave inden for 5 minutter!


Relaterede indlæg

>