Sådan laver og udgiver du et podcast

Måske du har læst artiklen Hvad er et podcast? og har fået blod på tanden i forhold til at lave og udgive dine egne podcasts. I denne artikel vil jeg forklare dig teknikkerne bag at fremstille og lægge et podcast online, så andre kan hente det ned og høre det på computer, via smartphone eller via iPod på farten. Podcasting er stadig en niche i Danmark, som kun ganske få kaster sig ud i. Det er en skam, for faktisk er det både simpelt og uden de store omkostninger at fremstille og distribuere et podcast.

Sådan laver du et podcast

Et podcast kan både bestå af lydfiler og videofiler. Vi vil i det følgende fokusere på fremstilling af et podcast baseret på lyd, men fremgangsmåden er i høj grad den samme som ved fremstilling af podcast med videoindhold. Optagelse af video kræver blot lidt ekstra udstyr i form af et videokamera eller webcam.

En mikrofon og et program til optagelse og redigering af lyd er i virkeligheden alt, du behøver for at kunne lave dit første, simple podcast med lyd. De fleste computere har i dag en mikrofon indbygget i computeren, men ellers kan en god mikrofon købes billigt i de fleste elektronikforretninger. I forhold til optagelse og redigering kan mange ligeledes være heldige at finde det rette udstyr integreret i computerens programmer. En Mac-computer har typisk allerede installeret programmer som iMovie og GarageBand, imens en Windows-computer typisk har Lydoptager tilgængeligt. Har din computer ikke programmerne installeret på forhånd, finder du mange gode gratisprogrammer online til både Mac og Windows. Download eksempelvis Audacity, der er et glimrende gratisprogram til optagelse og redigering af lydfiler.

Nu er du klar til at komme i gang med at optage dit podcast. Planlæg hvad du gerne vil sige, øv dig grundigt og hav eventuelt stikord liggende foran dig på papir, imens du optager. Din endelige lydfil kan altid redigeres til hudløshed, men det bedste resultat får du, ved at have så godt styr på dit materiale som muligt fra start. Sæt optagelsen i gang. Byd velkommen, forklar hvad du vil snakke om i dit podcast, snak om det og slut til sidst af med en afrunding, der opsummerer de vigtige pointer i dit podcast og får afsluttet det på en god måde. Stop optagelsen og lyt den herefter igennem. Får du sagt alt det, du gerne vil, og formidlet det sådan, som du drømmer om? Ellers skal der måske ekstra optagelser til. Øvelse gør mester, og det er de færreste, der laver det perfekte podcast i første forsøg. Når du er tilfreds, skal du gemme din optagelse i mp3-format på din computer.

Når optagelserne til dit podcast er i hus, skal de redigeres. Brug eksempelvis Audacity eller iMovie, som vi nævnte tidligere i artiklen. Leg med lydeffekter eller hold dit podcast helt simpelt. Podcasts indeholder oftest ikke musik, da der nemt kan opstå uoverensstemmelser omkring copyright, når man bruger musik, der ikke er ens eget. Forsøg så vidt muligt kun at bruge materiale, du selv har lavet.

Sådan distribuerer du et podcast

Du har nu lavet dit podcast og vil gerne have det ud til verden, så du kan få nogle faste lyttere. Din lydfil skal derfor uploades online til en hjemmeside eller blog, som dine kommende følgere kan abonnere på. Måske du allerede har en hjemmeside eller blog. Ellers kan du nemt og gratis lave en med tjenester som Blogger eller WordPress. Det tager lidt tid at sætte sig ind i, men er ofte det hele værd, da du herefter har en platform, hvorfra også eventuelle fremtidige podcast vil kunne findes af potentielle lyttere. Din lydfil kan uploades til siden på præcis samme måde som dit skrevne indhold. Lydfilen bliver dog først til et podcast i det øjeblik, at dine lyttere kan abonnere på lydfiler fra din side. Som beskrevet i artiklen Hvad er et podcast? kræver det et RSS-feed, hvis dine lyttere skal kunne abonnere på dine lydfiler. Du skal derfor sætte RSS op, før du overhovedet kan tale om at have produceret og distribueret et reelt podcast. Du kan finde mange enkle guides til opsætning af RSS via eksempelvis YouTube.

Dit podcast kan også uploades til iTunes, hvorfra interesserede brugere vil kunne abonnere på fremtidige podcasts fra dig. For at uploade et podcast til iTunes kan du eksempelvis følge denne guide fra Blubrry.com.

Jeg håber, at denne introduktion har givet dig mod på at producere dine egne podcasts.

Insiderviden grafik
De eneste 8 måder at tjene penge på Internettet.
Vil du have en e-mail hver gang vi kommer med en ny guide som denne? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev herunder - du modtager også "De Eneste 8 Måder at Tjene Penge på Internettet" som velkomstgave inden for 5 minutter!


Relaterede indlæg

>