Guide til selvstændige – Vigtige ting at huske på, hvis du vil være selvstændig

Guide til selvstændige – Vigtige ting at huske på, hvis du vil være selvstændig

Bliv selvstændig

Del denne artikel

Guide til selvstændige – få styr på de vigtige ting med det samme! Går du med en god idé til en forretning, som du overvejer at føre ud i livet? Så er der nogle ting, du skal overveje, før du kaster dig ud i det.

Guide til selvstændige –  CVR registrering

Det er i Danmark lovpligtigt at tilmelde sin virksomhed CVR-registret, såfremt overskuddet er på over 50.000 kr. årligt.

Det er gratis at registrere personligt ejede virksomheder, men aktieselskaber og anpartsselskaber skal betale et gebyr. Dette register skaber overblik over danske virksomheder. Det er muligt at slå de enkelte firmaer op for at få overblik over adresser, antallet af medarbejdere, produktionsenheder osv.

Registret er især relevant for myndighederne, som bruger oplysningerne til at føre kontrol, samt rådgive de enkelte virksomheder. Som privatperson kan du fx bruge det til at finde ud af, om en bestemt e-butik er en reel virksomhed, før du handler der.

Når du har tilmeldt dig CVR-registret, skal du bestille et MitID, medarbejdersignatur og opsætte din virksomheds digitale postkasse, så du nemmere kan komme i kontakt med det offentlige – og de kan komme i kontakt med dig.

PMV-registrering

Vær opmærksom på, at det – hvis din virksomhed er privatejet og tjener under 50.000 kr. årligt – er muligt at registrere dig ved CVR-registret som PMV-virksomhed (Personlig Mindre Virksomhed red.).

Dette fratager dig momspligter o.lign. Det kan også være en fordel at momsregistrere dig alligevel, da du herved kan fratrække den moms, du betaler, for produkter til brug i virksomheden (både mhp. drift og salg,) – samt den moms, dine kunder betaler dig ved køb.

Dette betyder også, at du sandsynligvis er nødt til at øge din prissætning, hvorfor du måske kan opleve et lavere overskud.

Du skal endvidere være opmærksom på, at du – for at kunne momsregistrere din virksomhed frivilligt – skal være den eneste ejer og medarbejder af firmaet, og at den ikke drives på hobbybasis.

Bliv selvstændig –  Finansiering

Det er ikke altid nemt for nystartede virksomheder at optage lån. Derfor kan det være nødvendigt at tænke i andre baner.

Prøv at kigge nærmere på følgende tre forskellige finansieringsmuligheder, der ikke involverer banker:

 1. Vækstguiden – Guide over forskellige støtteordninger, samt oversigt over hvilke tilskud, lån og finansieringsmuligheder, du har. Der er også anført forskellige rådgivningsorganer, du kan henvende dig ved.
 2. Vækstfonden – Er også kendt som statens finansieringsfond. Denne fond investerer i små og mellemstore virksomheder i samarbejde med danske finansieringsinstitutter.
 3. Crowdfunding – tre former:
  Donations-crowdfunding: Du modtager donationer uden modydelser.
  Reward-crowdfunding: Du skal belønne dine donerer.
  Låne-crowdfunding: Her er der mere tale om lån uden om banker.

Erhvervskonto

For at adskille din privatøkonomi fra din virksomhedsøkonomi, kan du overveje en erhvervskonto.

Denne konto skaber overblik over din økonomi, hvilket letter arbejdet med at udregne din virksomheds likviditet. Du slipper dermed for ubehagelige overraskelser. Den er et krav for selskaber, mens den er frivillig for personlige virksomheder. Da den er svær at få tilkendt, er det en god idé at undersøge mulighederne allerede i opstartsfasen.

Grundet forsøg på at dæmme op for hvidvask, har man skærpet reglerne. Det betyder, at du over for banken skal:

 • Bevise, at virksomhedens stifters oplyste identitet er korrekt. Herunder legitimation på stifter samt virksomhedens registreringsattest.
 • Fremlægge forretningsplanen.
 • Præsentere det generelle budget.

Guide til selvstændige –  Det øvrige at have styr på

Desuden skal du selvfølgelig også etablere et samarbejde med relevante samarbejdspartnere – herunder revisorer, evt. jurister osv. – for at sikre, at din virksomhed overholder gældende love.

Det kan være svært at finde rundt i reglerne. Mange mennesker skaber gæld pga. fejlslagne virksomheder – så søg endelig ekspertbistand om nødvendigt. Du kan også overveje at læse Iværksætterhåndbogen, som adresserer mange spørgsmål vedrørende opstart af ny virksomhed.

TJEN PENGE ONLINE

Lad mig vise dig de 3 bedste produkter på Internettet, der tilsammen giver dig over 5.000 kroner i daglig profit!

Relaterede artikler