Bliv din egen chef – De 10 indledende øvelser og 10 konkrete forslag til jobs

Bliv din egen chef – De 10 indledende øvelser og 10 konkrete forslag til jobs

Bliv din egen chef

Del denne artikel

Bliv din egen chef, hvor du bestemmer over dit eget arbejdsliv. Det lyder ganske givet fristende for mange lønmodtagere.

Men hvad skal der egentlig til for at nå dertil? Det kommer vi med en guide til i denne artikel. Lad os starte med 10 trin, der vil være essentielle for alle, som ønsker at tage skeen i helt egen hånd mht. arbejde.

Det kommer nemlig ikke bare af sig selv!

1. Gør dig klart, hvorfor du vil være din egen chef

Forud for alle store beslutninger ligger en del forberedelse. En hurtig og flyvsk tanke er ikke meget værd, hvis ikke den bakkes op af noget mere konkret.

Du bør stille dig selv det store spørgsmål: “Hvorfor vil jeg egentlig være min egen chef?”

Det er meget sandsynligt, at du kommer frem til svar som:

 • Jeg vil helst selv bestemme over min tid.
 • Jeg kan ikke lide, at andre kontrollerer mit arbejde.
 • Jeg kan udrette meget mere på egen hånd.
 • Jeg er kørt fast i mit nuværende job.
 • Jeg ønsker at arbejde med ting, der interesserer mig.

Der kan således være mange gode grunde til at blive sin egen chef. Man kan dernæst spørge sig selv, om grundene er tilpas tungtvejende til, at man virkelig bør gøre noget ved det.

Det ved kun du. Du må i gang med papir og blyant. Fordele og ulemper ved at blive sin egen chef. Scenen er sat. Det er op til dig at gøre din situation op.

2. Tag din situation og dine evner i betragtning – Bliv din egen chef på dine præmisser

Hvad kan du udrette? Hvor meget tid kan du sætte af til formålet? OG – kan du finansiere det hele?

Ovenstående er tre vigtige spørgsmål at stille sig selv. Vi har nemlig alle forskellige forudsætninger at arbejde ud fra. Hvis du har en familie at forsørge, kan du naturligvis ikke bare sætte alt på et bræt. Du har heller ikke alle døgnets 24 timer til rådighed.

Intet er dog umuligt for den, der bærer viljen i hjertet.

Mange drømme er blevet skudt ned i tidens løb. Ofte af drømmeren selv. Du kender garanteret til mange gode undskyldninger for ikke at tage tyren ved hornene:

 • Jeg har ikke tid og overskud.
 • Jeg er ikke dygtig nok.
 • Det er for sent at gå i gang.
 • Jeg kender ikke mennesker, der kan hjælpe mig på vej.
 • Chancen for at lykkes er lig nul.

Hvis man har nogle drømme og ambitioner her i livet er der reelt to ting at gøre:

1) Forfølge dem. 2) Glemme alt om dem.

Rigtig mange ender dog op med en mellemløsning, som kan føre til en konstant følelse af utilfredshed. Tanken dukker op med jævne mellemrum … Hvis nu bare jeg … Når andre kan, hvorfor så ikke jeg? … Jeg er meget mere værd end dette …

Gør dig selv den tjeneste at konkretisere dine overvejelser. Hvad kan du – og hvad vil du?

Måske er det hele ikke så urealistisk endda. Især hvis du lige hugger en hæl og klipper en tå hist og pist.

Det store eventyr mod at blive din egen chef kan begynde allerede i dag.

3. Planlæg processen frem mod at blive din egen chef

Ingen stige består af kun to trin. Hvis du arbejder som normal lønmodtager – og måske har gjort det i mange år –  er det noget af en proces, du skal i gang med.

Du skal simpelthen gentænke hele dit arbejdsliv. At blive sin egen chef medfører en grundlæggende anderledes måde at forholde sig til indtægt af løn.

Fra – jeg får løn min løn, så længe jeg overholder min ansættelseskontrakt.

Til – jeg tjener kun de penge, jeg selv skraber ind på min konto.

Du går altså fra en sikker indtjening og begiver dig ud på mere ukendt territorium. Tror du, at det vil passe godt til dig? Hvad vil din familie sige til det – hvis du har sådan en at forsørge?

Planlæg din rejse mod at blive din egen chef trin for trin. Det er slet ikke sikkert, at første trin bør være at sige dit nuværende job op. Forbered dig på at bruge dine vågne timer på at lægge grundstenene mod at nå dit mål. Der skal nok skrues ned for intetsigende reality-shows og sport på TV.

Man skal være villig til at betale prisen, hvis man vil bestemme over sit arbejdsliv.

4. Vælg det område, du vil gøre dig indenfor

Når man tænker tanker om at ville være sin egen chef, fører det naturligvis også mere konkrete planer med sig. Det er i sagens natur ikke nok at ville bestemme. Man skal også bestemmer over noget.

Så indenfor hvilket område egner du dig egentlig til at blive boss? Hvor kan du få mest ud af dine evner? Hvad ved du en masse om, som kan føre til penge på bundlinjen?

Lav en liste med mulige veje til at blive din egen chef. Det er absolut tilladt at drømme lidt. Ofte er det hele ikke så urealistisk endda, hvis man lige skærer de vildeste fantasier en smule (eller meget) til.

Freelancing er en måde at bestemme over sit eget arbejdsliv. Du tager en mængde arbejde ad gangen fra forskellige arbejdsgivere. Fastansættelse er der ikke tale om. Det medfører så både usikkerhed og frihed.

Det er meget oppe i tiden, at virksomheder hyrer freelancere til en lang række opgaver. Både arbejdstager og arbejdsgiver har dermed mulighed for at opsige samarbejdet til hver en tid.

At være freelancer betyder ikke, at man ikke har en chef. Til gengæld er du selv chef for de opgaver, du påtager dig.

Har du så kvalifikationer, der kan føre til en tilværelse som freelancer. Det er spørgsmålet …

5. Beslut dig for, hvem der skal være dine kunder

Du vil være din egen chef – men hvor skal pengene komme fra?

Hvem vil du rette dine kræfter imod. Skal der gå penge ind på din konto fra private? Eller skal din indkomst komme fra virksomheder, som betaler for at nyde godt af dine evner?

Du bør også kigge på den konkurrence, du er oppe imod. Er der mon andre, der sidder tungt på det område, du vil gøre dig indenfor?

Hvis du fx vil opbygge din egen webshop, er det ret let at danne sig et billede. Ville du selv købe varer i din webshop – eller er det både lettere og billigere at gøre sine indkøb i store kæder, som tilbyder præcis det samme?

Det gælder simpelhen om at målrette, hvem der skal være dine kunder. Hvor giver det mest mening at lægge dine kræfter?

6. Hvilke problemer vil du løse – eller hvad vil du sælge?

Der er som nævnt flere måder at blive sin egen chef. Man kan tilbyde sine evner og løse et problem. Man kan selvfølgelig også blive selvstændig handelsdrivende og sælge ting.

Alt handler egentlig om at løse et problem. Hvis du sælger mad, bliver køberne mætte i stedet for sultne. Hvis du reparerer biler, kan kunderne komme ud at køre igen. Hvis du er coach, hjælper du kunden videre (forhåbentlig). Solbriller hjælper kunden mod at blive blændet af solen.

Og sådan kan man blive ved.

Enhver virksomhed løser et eller andet form for problem hos kunden. Hvilket problem kan du stå for at fikse?

 • Er du god til at reparere ting og sager?
 • Kan du sælge sand i Sahara? Måske også online?
 • Har du talegaverne i orden og overbevise folk?
 • Kan du underholde og få smilet frem?
 • Kan du skrive, så folk læser videre?

Mange drømmer om at arbejde hjemmefra. Det indebærer visse fordele. Man skal ikke være på et bestemt sted til en bestemt tid. Og så kan man arbejde iført sit nattøj, hvis det er, hvad man ønsker.

7. Kom nærmere din endelige plan

Nu er du kommet så langt, at du bør have en vejledende plan for, hvad du gerne vil – og hvordan du vil nå dertil.

Derfor skal der føjes noget mere konkret indhold til punkterne. Det er meget brugbart at forholde sig til, hvor meget tid, man giver sig selv. Deadlines er med til at holde en til ilden. Måske ender dine deadlines med at være urealistisk. Dette er dog ikke det afgørende punkt, så længe de får dig op fra sofaen og i sving.

Det er bestemt også på sin plads at kigge på, hvem der kan hjælpe dig på vej mod at blive din egen chef. Skriv alle de navne ned, du kommer i tanke om.

Lad være med at tro, at du kan stå for det hele selv. Ofte er det råd og vejledning man modtager undervejs, som gør den helt store forskel. Begiv dig ud på din rejse med et åbent sind. Det får du helt sikkert mest ud af.

Et eksempel på en meget overordnet plan mod at blive sin egen chef:

 • Forretningsmodel – Opbygge egen webshop med salg af vintage-tøj
 • Målgruppe – Kvinder i alle aldre – måske endda mænd
 • Problemløsning – Anderledes tøj end hos de store webshops – og til konkurrencedygtige priser

Man kan ikke sige, at man er uden konkurrence, hvis man vil sælge tøj online. Det er derfor af højeste vigtighed at opbygge en niche. Man skal helt sikkert vide en masse om det, man vil sælge. Har man så ligefrem evner indenfor at reparere brugt tøj, og gøre det egnet til nye kunder, kan man måske øjne en business.

Og så handler det i høj grad også om at gøre opmærksom på sig selv. Det kan godt være, du tilbyder nogle enestående varer til billige priser.

Men det er intet værd, hvis ingen aner, at din webshop findes!

8. Så skal du så småt i gang med det egentlige arbejde

Du skal nu væk fra planerne og til arbejdet. Det kan sagtens være, at det ikke er helt så ligetil at komme i gang, som du havde forestillet dig. Tag derfor ved lære af dine erfaringer og ret til undervejs.

Måske er det hele meget anderledes, end du havde forestillet dig.

Ingen er dog blevet deres egne chefer uden startvanskeligheder. Læg til og træk fra undervejs, indtil du finder den gyldne vej.

Og lad ganske enkelt være med at give op!

Det kan sagtens være den helt rigtige beslutning at blive sin egen chef, selvom det først for alvor giver mening om flere år. Du kan grine af det indledende besvær til den tid.

Så ring til mulige arbejdsgivere/kunder. I gang med at designe webshop. Udarbejd dit eget præsentationsmateriale. Gør lige præcis det, der skal til for at bringe dig videre.

9. Tænk over din identitet som chef i eget hus

Hvem vil du egentlig være som chef i eget hus?

Vil du bestemme det hele selv eller dele ansvaret ud? Der findes bestemt dem, som egentlig egner sig bedst til aldrig at arbejde sammen med andre – og klarer sig helt fint alligevel.

Højst sandsynligt skal der dog samarbejdes med op til flere andre, hvis du vil optimere dine chancer for at lykkes som din egen chef.

Og hvilken identitet skal din eventuelle virksomhed have?

Skal der være fokus på humor, bæredygtighed, profit, innovation osv.

Nu hvor du vil være din egen chef, er det bestemt på sin plads at tænke nogle år ud i fremtiden. Ellers kan man godt ende med, at det hele er lige kortsigtet nok skruet sammen.

10. Nu skal du tjene de første penge som din egen chef

Man lykkes først 100% som sin egen chef, når man tjener nok til at dække sine udgifter.

Det er meget almindeligt, at man bliver nødt at arbejde lidt ved siden af i starten for at kunne betale sine regninger. Kig i den forbindelse på, om arbejdet er relevant i forhold til at nå dit overordnede mål.

Der findes rigtig mange med drømme om at blive deres egen chef, som i virkeligheden tjener langt de fleste penge på andet arbejde.

Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag. Du har stadig brug for en indkomst, selvom du er i fuld gang med en spændende rejse mod at blive din egen chef.

Så længe det går fremad, er der ingen grund til at kappe alle bånd til lønslavejobs lige med det samme.

Men det er selvfølgelig drømmen på sigt. Og for at en drøm bliver til mere end blot det, skal der konkrete planer til.

Det er op til dig at komme ud af fjerene og få gjort noget ved det, du altid går og snakker om!

Her er 10 jobs, hvor du (mest) er din egen chef

Lad os da også kigge på konkrete jobmuligheder, hvor der ikke er en chef, som går og holder øje med en. Det er klart, at der er stor forskel på, i hvilken grad, man egentlig er sin egen chef.

Men lidt har da også ret. Bliv din egen chef på lige den måde, du ønsker.

Om ikke andet kan du blive klogere på, hvad du ihvertfald ikke skal beskæftige dig med.

Dagplejer

Det kræver faktisk ikke uddannelse inden for pædagogik at blive dagplejer. Du udfylder blot et ansøgningsskema, hvori du beskriver din indstilling til børneopdragelse, din personlighed, dine samarbejdsevner samt din families indstilling til at bruge jeres hjem til dagpleje.

Forfølg din drøm om at arbejde i hjemmet med børn og bliv din egen chef på fuld tid. Du vil typisk komme til at passe børn i alderen 6 måneder til 3 år. Der er tre former for dagplejeordninger, der er relevante for dig:

 1. Kommunal dagpleje, hvor du vil skulle passe 3-4 børn i dit eget hjem.
 2. Privatdagpleje – her har du mulighed for at passe to børn, hvoraf det ene skal være dit eget.
 3. Basisdagpleje, hvor du passer et barn med særlige behov evt. sammen med 1-2 børn yderligere.

Løn
• 21.112,42 kr./md. (pensionsgivende)
• Du modtager et særligt skattefradag på 54% pga. dine udgifter ifm. indkøb af mad til børnene samt den forventede slitage af dit hjem.
• Du stiger to løntrin efter fire år, og yderligere et trin efter seks år.

Coach

Interesserer du dig for at rådgive andre, og føler du dig kompetent til det, er coaching måske værd at overveje. Man siger, at en coach er en, der hjælper andre mennesker til at opnå deres mål og indfri deres drømme. Og så kræver det ikke en lang videregående uddannelse.

Der er faktisk rimeligt helt frit slag. Så længe der er nogen, som vil betale for dine råd og vejledning. Bliv din egen chef med ordet i din magt.

Dybest set handler arbejdet om at hjælpe folk med at finde ud af, hvad de vil, hvorfor de har problemer med det, og hvordan de løser det. Der findes flere former for coaching. Dog bruges coaches især til rådgivning af privatpersoner ifm. karriere og privatliv – samt i erhvervslivet, hvor de benyttes til at udvikle medarbejdere og ledere.

Der er ingen uddannelsesmæssige forudsætninger for at blive coach. Men man kan tilmelde sig forskellige kurser af varierende længder (fra få måneder til flere år.)

Løn

36.301 kr. på det private marked. 40.739 kr. på det offentlige. Tallene kan variere ret meget fra coach til coach. Hvis du oparbejder et godt ry, kan du helt sikkert tage flere penge for dine services.

Kostvejleder

En kostvejleder rådgiver mennesker til at spise ernæringsmæssigt forsvarligt og sundt. Patienterne er oftest:

 • Overvægtige, der ønsker at tabe sig
 • Undervægtige, der ønsker at tage på
 • Syge, der forsøger at påvirke deres helbred gennem kosten

Man henvender sig til en kostvejleder, som herefter udarbejder en kostplan. Der vil efterfølgende finde løbende dialog sted om livsstilsændringen, således at klienten under hele forløbet udvider sin viden om kost.

Du kan vælge at tage en længerevarende uddannelse eller deltage i kurser af varierende længder (fra dage til år). Vær dog opmærksom på, at ”klinisk diætist” samt ”diætist” er beskyttede titler: Disse må kun anvendes for vejledere, der har afsluttet en videregående uddannelse inden for kost og ernæring.

Du kan dog sagtens kalde dig kostvejleder, ernæringsterapeut el.lign. Det er også værd at notere sig, at man kan blive uddannet kostvejleder ganske gratis, såfremt man er tilknyttet et jobcenter i Vest- eller Østjylland.

Løn

Afhænger af dit honorar – og hvor mange kunder, du får. Igen handler det om at oparbejde et godt ry. Så skal der nok være flere, som vil købe et forløb hos dig.

Rengøringshjælper

Hvis du er god til at gøre rent, er det måske en idé at åbne dit eget rengøringsfirma?

I virkeligheden kræver det bare et transportmiddel og lidt rengøringsremedier – så er du i gang. Du kan evt. overveje at tilmelde dig relevante AMU-kurser, men det ikke et krav for at blive rengøringsassistent. Hovedsagen er en vilje til at arbejde hårdt for at gøre folks hjem skinnende rene.

Løn

Mellem 20.000-25.000 kr./md. (for nyuddannede rengøringsassistenter)

Massør

Bliv din egen chef i massørverdenen, hvis du er god til at hjælpe andre mennesker med at slappe af – kun ved brug af dine hænder.

Det kræver et kendskab til anatomi, fysiologi og generel sygdomslære – samt viden om forskellige massageteknikker. Denne viden kan erhverves ved forskellige kurser (bl.a. findes et kursus af 3 weekenders varighed.)

Det er en fordel at kunne lide at arbejde med mennesker, da løsning af blokeringer i musklerne siges at hænge sammen med løsning af blokeringer i sindet. Samtalerne dig og dine klienter imellem kan sagtens komme vidt omkring.

Løn

24.701 kr./md. for nyuddannede massører ifølge

Håndlæser

Interesserer du dig for det alternative, er håndlæser måske en profession for dig.

Bliv din egen chef uden at kigge i krystalkuglen – men ved en særlig intuition. Det kræver ikke særlige overnaturlige evner at kunne læse folks håndflader. Den viden kan typisk opnås ved at læse bøger om emnet eller deltage i forskellige kurser.

Du vil herefter kunne tilbyde dine tjenester ved fester, privatseancer, festivaller osv. Kun fantasien sætter grænser.

Løn

500-900 kr. pr. session. Det kommer helt an på, hvad folk vil betale for at blive håndaflæst af netop dig.

Fotograf

Hvor svært kan det egentlig være at tage billeder? Bliv din egen chef med et kamera om skulderen.

Ja, alle kan selvfølgelig finde ud af at tage et billede. Men er det nu også et GODT billede …

At være fotograf er mere og andet end bare at trykke på aftrækkeren. Man skal:

 • Have noget topprofessionelt udstyr
 • Holde styr på sin forretning
 • Tiltrække sig kunder

Og så skal man selvfølgelig også vide en masse om motiver, lys, skygge, baggrunde osv. Men man kan godt selv uddanne sig til fotograf. Flid – og lyst til at tage super gode billeder – er vejen frem. Man skal så også investere penge i kameraer osv.

At uddanne sig indenfor nicher af fotokunsten har vist sig smart for mange fotografer. Her tænkes på bryllupsfotograf, festfotograf, gravidfotograf, portrætfotograf, skolefotograf osv.

Løn

Det afhænger helt af opgaven, kunden osv. Man må nok indstille sig på at arbejde sig op i løn efterhånden, hvis man er selvstændig fotograf.

Drive egen webshop

Okay, her er der virkelig mange om buddet. Hvis man vil lykkes med at drive sin egen webshop, kræver det virkelig, at man lægger sig i selen.

Det er også højst nødvendigt, at man går efter at sælge varer, som man ved en masse om. Tænk på alle de store virksomheder, der har en webshop tilknyttet. Det er disse priser og produkter, du er oppe imod.

Tror du ikke på, at det er realistisk at tage kampen op, er det bedst at droppe idéen med det samme. Det kan nemt gå hen at blive en dyr fornøjelse, at starte en webshop op, som aldrig kommer til at tjene sig selv hjem.

Måske har du en særlig interesse indenfor emner, der kan føre til egen webshop:

 • Japanske figurer
 • Sjældne frimærker
 • Brugte instrumenter
 • Import af vin
 • Printerpatroner

Løn

Helt op til hvor meget, du sælger. Det kan da godt være, at du sidder med en genial idé, som vil indbringe tusindvis af kroner hver eneste dag.

Købe og sælge brugt med gevinst

Lidt i samme genre som forrige afsnit er denne. Du kender garanteret programmerne fra TV om brugtjægere, der konkurrerer om at tjene flest penge på at købe og sælge varer.

Hvis du elsker at gå på jagt på loppemarkeder eller i brugtforretninger, kan det være, du skal gøre karriere her. Det drejer sig i al sin enkelthed om at sælge for større beløb, end man køber for. Der kan endda være tale om folk, der er villige til at smide ting væk, som er penge værd.

Du kan slå til og tage imod varer, som faktisk kan sælges for penge. Men der er mange andre at konkurrere med. De bedste antikjægere er derfor dem med indgående viden om bestemte varer. Hvis du har øje for at spotte ting, der er flere penge værd, end de sælges for – kan du jo gøre endnu mere ud af det.

Løn

Afhænger helt af dine evner som krejler.

Bliv din egen chef og løs problemer med IT

Der findes masser af mennesker derude, som dagligt har problemer med IT. Det kan spænde fra bøvl med en smartphone til frustrationer over nye programmer til en mac.

Hvis du kan hjælpe hurtigt og problemfrit, kan der være penge i det. Man kan finde grupper på Facebook og andre online fora, hvor der tilbydes hjælp fra private. Det er egentlig blot at holde sig til.

Ellers kan man selvfølgelig også stifte sin egen virksomhed, som tilbyder diverse hjælp med IT. Hvis du er sådan en, der kan finde ud af alt, der har med computere at gøre – hvorfor så ikke tjene penge på det?

Løn

Kommer helt an på dine kvalifikationer – og hvor mange kunder, der betaler for din hjælp

Bliv din egen chef – Nu er det hele op til dig

Så er banen kridtet op. Det er nu helt op til dig, hvad der skal blive af din drøm. Du kan sagtens opnå mere medbestemmelse i dit arbejdsliv. Ja, måske kan du tilmed blive din helt egen chef.

Men det kræver hårdt arbejde, flid, tålmodighed og mindst én rigtig god idé at nå dertil.

Vi ønsker dig alt mulig held og lykke med at stable et arbejdsliv på benene, som du bliver lykkelig af!

TJEN PENGE ONLINE

Lad mig vise dig de 3 bedste produkter på Internettet, der tilsammen giver dig over 5.000 kroner i daglig profit!

Relaterede artikler

Hvad skal jeg sælge i min webshop?
Artikler

Hvad skal jeg sælge i min webshop?

Hvad skal jeg sælge i min webshop? Et af livets helt store spørgsmål. Ifølge Dansk Erhverv er danskerne et af de mest e-handelsinteresserede folkefærd i