En selvstændig, er en person, som driver en virksomhed for egen regning og risiko med henblik på en indtjening. Din virksomhed skal derfor kunne tilbyde et produkt eller form for ydelse, som du kan tjene penge på. Hvis du altid gerne har villet være selvstændig og opstarte din egen virksomhed, kan det for mange være en jungle – og de går derfor i stå førend de overhovedet er begyndt. Denne artikel skal være en guide til dig, der ønsker at være selvstændig, men gerne lige vil have et overblik først.

Hvordan starter jeg min virksomhed og bliver selvstændig?

At starte sin egen selvstændige virksomhed er ret simpelt. Første skridt er simpelthen, at gå ind på www.erhvervsstyrelsen.dk, hvor du kan finde de nødvendige registreringsblanketter, som du skal udfylde for at starte din egen virksomhed. Herefter registrerer SKAT din virksomhed, og giver den et CVR-nummer. Dette sikrer, at din virksomhed bliver registreret korrekt, i forhold til både skat, moms, told og andre afgifter.
Derudover er det lovpligtigt, at alle virksomheder har et navn. Som udgangspunkt skal man selv vælge navnet, men vær opmærksom på, at navnet ikke må ”krænke” andre virksomheder eller være misledende. Du kan også benytte dit eget navn som navn for din virksomhed.
Hvis du har brug for mere vejledning eller hjælp er disse hjemmesider gode for folk, der ønsker at være selvstændige og opstarte sin egen virksomhed: Virksomhedsguiden og www.erhvervssparring.dk.

Finansiering

Som du kan læse ovenfor, er det simpelt at starte sin egen virksomhed. Det kan endda også være billigt. Dog vil der for det meste altid være en form for finansiering eller udgift afhængig af, hvilken slags virksomhed, du vil opstarte. Det er derfor vigtigt altid, at lægge et budget og en forretningsplan.

I dag findes der også en masse hjælp, man kan opsøge. Der findes diverse iværksætterfonde og andre ydelser, som hjælper både iværksættere og selvstændige med at opstarte deres egen virksomhed. Alle fonde har nogle krav, som man derfor kan undersøge, om man kan og vil overholde. Der er selvfølgelig også altid muligheden, at man kan låne penge af en bank. Uanset hvad, er det vigtigt, at man altid kan sælge sit produkt eller ydelse med henblik på samarbejde eller investeringer fra diverse fonde, banker eller samarbejdspartnere.

Hvad gør jeg med momsregistrering?

Du skal kun momsregistrere din virksomhed, hvis du sælger produkter eller ydelser for mere end 50.000 kr. om året. Hvis din virksomhed ikke gør dette, så er din virksomhed ikke momspligtig. Du skal dog huske at momsregistrere din virksomhed senest 8 dage før du starter den. Momsen er 25 %, og dette vil blive opkrævet hver eneste gang du sælger et produkt eller en ydelse. Dog kan du så yderligere trække moms fra dine udgifter i forhold til din virksomhed. Så du betaler i princippet kun differencen i moms.

Du vil herudover modtage en introduktionsmappe fra SKAT, som grundigt forklarer dig, hvad du skal sørge for i forhold til SKAT.

Hvad gør jeg i forhold til pension?

Hvis du tidligere har været lønmodtager eller haft en pensionsordning, kan du overflytte denne pensionsordning til din egen virksomhed. Du kan herefter selv begynde, at indbetale penge på din pensionsopsparing.

Konklusion

At tage springet og blive selvstændig kræver et stort mod – og at du er villig til at lade din indkomst være afhængig af din virksomheds succes. Når du starter op som selvstændig, stiller du selv oftest kapital, tid, risiko og penge for at få virksomheden op og køre. Dog kan du altid starte en enkeltmandsvirksomhed op, hvor du selv personligt hæfter for virksomhedens succes, og hvor der ikke skal indskydes penge i virksomheden. Der er mange muligheder til hvordan, du kan opstarte din egen virksomhed. Dog er der en masse regler og procedurer du altid skal huske at følge. Tag derfor en god snak med en, du kender, der er selvstændig eller læs på www.skat.dk, hvor der står de vigtigste regler og procedurer.

Insiderviden grafik
De eneste 8 måder at tjene penge på Internettet.
Vil du have en e-mail hver gang vi kommer med en ny guide som denne? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev herunder - du modtager også "De Eneste 8 Måder at Tjene Penge på Internettet" som velkomstgave inden for 5 minutter!