Computervirus – Hvad er det egentlig for noget – og hvordan undgår man at blive smittet?

Computervirus – Hvad er det egentlig for noget – og hvordan undgår man at blive smittet?

computervirus

Del denne artikel

Computervirus er en sand plage at blive ramt af. Din computer bliver langsom – der kommer irriterende pop op-reklamer hele tiden – og dine venner modtager spam-meddelelser fra dig.

Ovenstående er blot et lille udvalg af, hvad det kan have af konsekvenser, hvis man bliver ramt af en computervirus. Det er helt sikkert værd at tage sig sine forholdsregler for at slippe trygt udenom at blive smittet.

Men hvad er en computervirus i det hele taget for noget møg?

Lad os starte der.

Computervirus – Den spæde start med ‘The Creeper Program’

I forhold til, hvor lang tid der har levet mennesker på Jorden, er det meget kort tid, vi har haft med computere at gøre. Derfor er det meget rimeligt at antage, at vi fremover vil se mange flere eksempler på vira, der inficerer computere til besvær for brugeren.

Den første computervirus gik under titlen ‘The Creeper Program’ og så dagens lys tilbage i 1973. Her var computere som hvermandseje stadig noget, der lå langt ude i fremtiden. Derfor forvoldte virussen da heller ikke større skade.

Paradoksalt nok var The Creeper Program designet som en slags forstadie til antivirus. Man ønskede at teste, om et computerprogram kunne reproducere sig selv. Missionen lykkedes.

Når The Creeper Program dukkede op på en ny computerskærm, skete det med teksten “I’M THE CREEPER. CATCH ME IF YOU CAN!”

Der var ikke noget skadeligt i virussen. Altså blot en meget tidlig pop op-besked, som så kunne sprede sig videre til andre computere. En helt harmløs ‘virus’.

Det skulle siden vise sig at blive knap så uskadeligt at blive ramt af en computervirus.

Fra kaniner til trojanske heste

The Creeper Program startede en trend for de tidligste computerprogrammører. Man ville udvide grænserne for, hvad der var muligt. At få programmer til at formere sig af egen kraft var en høj prioritet.

Kaninvirussen fik navn efter, hvor hurtigt den spredte sig. Noget som fremtidige vira kom til at gøre efter. De første trojanske heste så også dagens lys: Programmer, som finder vej til computeren under dække af at være noget ganske andet.

Orme og andre former for vira fortsatte med at sprede sig rundt i computersystemer. Med den globale udbredelse af World Wide Web – internettet – i 90’erne blev det uendelig meget lettere at få en computervirus til at formere sig. Nu var store dele af verden forbundet af samme system. På mange måder en sand revolution.

Hvad der startede som eksperimenter, uden bagtanker om skadelig effekt, blev med tiden et redskab i hånden på hackere.

At blive ramt af en computervirus kan have mange potentielle konsekvenser. Både store virksomheder og private kan være mål for angreb med computervira. En virus kan blive spredt for at stjæle data, afpresse virksomheder – eller simpelthen bare for at irritere så meget som muligt.

Sådan spotter du en computervirus

En virus er noget, alle mennesker kan blive ramt af. Vira bærende på sygdom spreder sig fra person til person og kan være meget smitsomt. Man bliver herefter syg og må sandsynligvis tage fri fra arbejde i nogle dage for at blive rask – i bedste tilfælde.

Mere skadelige former for vira findes naturligvis også. Her kan virussen sprede sig rundt i hele kroppen og forvolde store skader.

En computervirus har mange fællestræk med sygdomme, der spreder sig i form af vira.

Et digitalt system bliver angrebet på den ene eller anden måde. Herefter spreder virussen sig – eventuelt også til eksterne systemer. Og så har man balladen.

Man kan blive smittet af en computervirus på flere måder. Det kan bl.a. ske som følge af en fil, man downloader – som regel uden ens vilje. Herefter æder virussen sig ind i computersystemet som en uønsket parasit og gør, hvad den er programmeret til.

Følgende punkter kan meget vel betyde computervirus:

  • Computeren bliver langsom. Den er lang tid om at starte op eller åbne programmer. Det behøver således ikke altid være en konsekvens af, at computeren er ved at blive gammel.
  • Systemet arbejder uden grund. Man kan ligefrem høre på computerens blæser, om den er på overarbejde. Det bør give anledning til bekymring, hvis der ikke er nogle programmer åbne.
  • Hvis der pludselig forsvinder filer, bør det tages alvorligt. Dette sker ikke bare uden grund.
  • Problemer med at lukke computeren ned eller genstarte.
  • Hvis computeren pludselig lukker ned eller der dukker fejlmeddelelser op.
  • Fungerer et antivirus-program ikke som vanligt, er det også et tegn på, at noget er galt.
  • Hvis der sendes uønskede e-mails eller Messenger-beskeder fra din konto.
  • Dukker der nye programmer op på værktøjslinjen eller skrivebordet uden download, så er der et eller andet, som har taget styring over din computer.

Det korte af det lange: Hvis din computer pludselig gør noget, som den ikke plejer, kan det tyde på, at du er blevet ramt af en computervirus.

Og hvad gør man så?

Sådan undgår du at blive ramt af vira

Det behøver langt fra være lig med Verdens undergang at blive smittet med computervirus. Det er selvfølgelig at foretrække slet ikke at blive ramt i første omgang.

Dette kan du selv gøre for at holde computervira væk fra dit system:

  • Lad være med at åbne mistænkelige mails – slet dem hellere så snart du modtager dem.
  • Klik ikke på tilfældige pop op-beskeder, når du er på nettet.
  • Hent ikke vedhæftede filer, hvis du ikke har tillid til afsenderen.
  • USB-stik kan være inficerede med vira og anden malware – pas på med dem.
  • Download kun programmer fra officielle kilder: fx App Store eller Google Play.
  • Et effektivt antivirus-program er selvfølgelig altid godt at investere i.
  • Sørg for at opdatere programmer, når du har mulighed for det. Det kan dreje sig om de nyeste sikkerhedsopdateringer, der beskytter mod computervirus.

Man bør i det hele taget være på vagt, når man befinder sig online. Der kan ligge farer på lur, hvorend man bevæger sig hen.

Lad være med at tro, at du er den heldige vinder af en jordomrejse, når en pop op-besked fortæller, at du er besøgende nummer 1.000.000 på en eller anden hjemmeside. Det er ganske givet et ondsindet forsøg på at installere malware på din computer!

Med fornuft og omtanke kommer man langt. Men man kan alligevel aldrig gardere sig 100% mod at blive ramt af en computervirus.

Sådan fjerner man en computervirus – PC og mac

Hvis uheldet er ude på din PC eller laptop – eller du har mistanke om det – kan du gøre brug af følgende fremgangsmåde:

  • Investér i en virusscanner.
  • Sluk for internetforbindelsen.
  • Start computeren op i fejlsikret tilstand (vejledning Windows).
  • Udfør en scanning af systemet.
  • Din virusscanner vil nu spotte en potentiel virus. Bed om at få den slettet, hvis det er tilfældet.
  • Genstart din computer og se, om det ikke har hjulpet.

Sådan gør du, hvis det drejer sig om virus på en mac:

  • Sørg for at lukke det eventuelle program ned, som skønnes at være ramt af virus.
  • Nu åbner du ‘Aktivitetsovervågning’ og søger efter de kendte mac-vira ved navn MacSecurity, MacDefender og MacProtector.
  • Hvis en af de nævnte vira viser sig, skal du vælge ‘Afslut proces’, før overvågningen lukkes ned.
  • Nu åbner du mappen ‘Programmer’ og trækker den pågældende fil over til papirkurven.
  • Tøm papirkurven og bliv helt fri for virussen.
  • Opdatér alle programmer, så du får gavn af de nyeste optimeringer mht. sikkerhed.

Beskyt dine digitale enheder, hvis du har din online sikkerhed kær

En computervirus kender sådan set ingen grænser. Det betyder, at forskellige digitale enheder sagtens kan smitte hinanden, hvis de er forbundet.

Du tjekker sikkert beskeder, mails – og alt muligt andet – på både mobil, PC, laptop, tablet. Derfor er der rigeligt med åbenlyse grunde til at beskytte sig mod vira.

Disse guides fortæller også om, hvordan du opnår mere sikkerhed online:

TJEN PENGE ONLINE

Lad mig vise dig de 3 bedste produkter på Internettet, der tilsammen giver dig over 5.000 kroner i daglig profit!

Relaterede artikler