Hacking – Den komplette guide + Historiens 10 største hackere

Hacking – Den komplette guide + Historiens 10 største hackere

hacking

Del denne artikel

Hacking er ret så umuligt at komme udenom i vores digitale tidsalder. Helt kort fortalt handler det om at tiltvinge sig adgang til digitale netværk og systemer, hvor man ikke har ret til at opholde sig. 

En hacker er deraf en person, som excellerer i at komme indenfor, hvor man ellers gør meget for at beskytte hemmeligheder. Det kan fx dreje sig om virksomheders interne netværk eller helt almindelige menneskers computere.

Hacking foregå næsten altid med et konkret formål. En hacker kan være ude efter statshemmeligheder eller ligefrem din adgangskode til netbank.

Hvis en hacker lykkes med sit foretagende, kan det have store konsekvenser. Det ses fx med jævne mellemrum, at store firmaer bliver hacket. Derfor investeres der tungt i sikkerhedssystemer, som minimerer risikoen for, at hackere får adgang indenfor, hvor de meget nødig skulle befinde sig.

Hvem var de originale hackere?

Computerne begyndte så småt at tage plads i vores samfund fra de sene 1960’ere. Det varede dog endnu omkring 20 år, før de for alvor vandt udbredelse. Derfor er de første historier om hacking da også på et helt andet niveau, end hvad vi ser i dag.

Faktisk kan datidens hackere bedst betegnes som legesyge mennesker, der ville teste, hvordan disse nymodens EDB-maskiner egentlig fungerede. Hacking har ligefrem bidraget til udviklingen af nye og forbedrede programmer til computere i flere tilfælde.

Husk på, at hacking i sin essens ikke behøver være ondsindet. Man kan jo ligeså godt tiltvinge sig adgang til digitale systemer med det formål at forbedre dem – og ikke forvolde skade eller stjæle.

Vietnam-veteranen John Draper var den første store hacker

I 1970’erne tog det for alvor fart med hacking. Nu var det ikke længere kun en sag for nysgerrige studerende eller andre med sporadisk adgang til datidens fysisk meget store computere – som er nutidens smartphones underlegne i enhver henseende.

Hvad kunne man egentlig hacke sig adgang til i 1971?

Jo, hvad med gratis telefonopkald … Dengang ringede man ikke bare venner og bekendte op, som man gør i dag. Der var store omkostninger forbundet med at bruge en telefon.

John Draper havde været udsendt som tekniker i U.S. Air Force under Vietnam-krigen i 1960’erne. Måske af den grund havde han evner til at hacke sig ind i datidens telefonsystemer. Evnerne blev både brugt til at skaffe sig selv en telefonregning på 0 kr. og til at lave telefonfis af forskellige karakter.

Hvad John Draper ville have brugt sine tekniske evner til i dag, kan man kun gisne om.

Der kom millioner af computere til i 80’erne

Efterhånden som 80’erne skred frem, blev det mere og mere almindeligt at se computere rundt omkring. Offentligt ansatte sad nu bag store apparater. Elektronisk Databehandling – EDB – blev et ord, som alle danskere måtte vende sig til.

De første EDB-systemer var dog slet ikke uden fejl. Derfor ønskede mange sig tilbage til dengang, hvor alt foregik på papir – og hvor man skrev på skrivemaskine eller i hånden.

I 1986 var antallet af computere helt oppe på 30 millioner alene i USA. Derfor er det oplagt, at hacking blev mere og mere udbredt, som digitaliseringen vandt frem.

Efterhånden stod det klart, at der ikke kun var profit ved at bryde ind og stjæle fra steder i den fysiske verden. De første digitale tyverier så dagens lys. Grupper af hackere dystede ligefrem på, hvem der kunne tiltvinge sig adgang til de mest bevogtede hemmeligheder.

En udvikling som egentlig bare er fortsat helt frem til i dag. Under amerikanske valg har der således flere gange været sager om hacking. Russiske hackere er fx blevet beskyldt for at tiltvinge sig adgang til tophemmelige oplysninger.

Hacking i Danmark

Hacking lever bestemt også i bedste velgående i Danmark. Masser af danskere har oplevet at blive snydt på internettet. Det drejer sig både om tyveri af personlige oplysninger og identitetstyveri osv. Efterhånden, som vores hverdag foregår mere og mere online, bliver der tiltagende brug for sikkerhedsforanstaltninger.

Flere end hver tiende danske virksomhed har ligefrem oplevet brud på IT-sikkerheden. Men som privat på internettet ligger der også fælder rigtig mange steder.

Du kan blive ramt af hacking, når:

  • Du handler online – pas på med falske webshops
  • Du deler ud af personlige oplysninger – ingen chat-tråde er 100% sikre
  • Du logger ind med brugernavn og password – pas på, når du befinder dig på offentligt Wi-Fi
  • Du klikker på usikre links
  • Du åbner vedhæftede filer i mails, du ikke kender afsenderen af

At investere i et godt program med antivirus er altid en fornuftig ting. Herudover gælder, at man skal huske på de gode internetvaner.

Top 10 – Historiens største hackere

Nu hvor hacking ikke ligefrem er et nyt fænomen, er det oplagt at se på, hvem der egentlig har været historiens største hackere.

Hvem har man ikke kunnet holde ude af hemmelige netværk, uanset hvor stor en indsats man gjorde?

10 – Guccifer 2.0

Største bedrift: Hackede sig ind i Demokraternes valgprogram under det amerikanske valg i 2016.

Guccifer 2.0 kunne ikke holdes væk fra Demokraternes interne systemer i 2016, hvor Hillary Clinton gjorde et forgæves forsøg på at blive USA’s første kvindelige præsident. Donald Trump vandt som bekendt pladsen i Det Hvide Hus – and the rest is history.

Hvem Guccifer 2.0 helt præcist er, blev imidlertid aldrig opklaret. Mange ting tydede på, at det var en russiske hackergruppe. Guccifer 2.0 genopstod dog for en kort bemærkning i 2017 for at erklære, at de faktisk var fra Rumænien.

Så hvad skal man egentlig tro på?

9 – Anonymous

Største bedrift: Har haft frit udsyn til USA’s største statshemmeligheder.

Du har helt sikkert hørt om Anonymous. Her er tale om en gruppe anonyme hackere, som ikke kan holde fingrene fra ret meget. Blandt de største bedrifter kan nævnes, at man har hacket sig adgang indenfor hos: Amazon, Scientology, The Dark Web – og så lige hos regeringer i Australien, Syrien, Indien, USA osv.

Hvor der gemmes på interessante hemmeligheder for folket – der søger Anonymous hen. Her er således ikke tale om en gruppe hackere, der er interesseret i at hacke for egen vindings skyld. Anonymous opererer mere på vegne af dig og mig. Man graver hemmeligheder op, som ikke burde befinde sig bag lås og slå.

Det er virkelig ikke uden grund at statsledere verden over tager Anonymous yderst alvorligt.

8 – Julian Assange

Største bedrift: Skabte WikiLeaks i 2006.

Assange hackede sig ind i både Pentagon, NASA og Citibank – INDEN han fyldte 20. Bare noget, der fortæller om en mand, som overhovedet ikke lader sig holde tilbage. Når man så går så langt som at skabe en platform til at afsløre statshemmeligheder på, beder man nærmest om ballade.

Og ballade var der også, hvad Julian Assange fik. USA sigtede ham således for spionage i 2010. Noget, man kan blive straffet utrolig hårdt for. Det er ikke videre populært sådan at snage i hemmelige dokumenter og lægge dem ud til offentlig skue.

Australske Assange anses som en helt af nogen – og en forbryder af andre. Hvad siger du?

7 – Robert Tappan Morris

Største bedrift: Skabte historiens første computerorm.

Han ser ret så nørdet ud, som han sidder der med et sugerør nede i sin cola. Men uskadelig var Robert Tappan Morris på ingen måde, da han stod bag den første computerorm tilbage i 1988. En form for virus, som allerede dengang kunne forvolde uoprettelig skade.

Alle kunne se, at computerne var kommet for at blive. Den generelle mistro til EDB blev dog grundlagt ikke mindst pga. den sårbarhed, folk som Morris afslørede. Denne tidlige superhacker gjorde tusindvis af computere ubrugelige med sin virus-orm. Hvad værre var: Han lagde et fundament for fremtidens computerplager, som bare har vokset sig større og stærkere med årene.

Robert Tappan Morris blev senere professor på Massachusetts Institute of Technology. Han havde jo trods alt vist, at han kunne udrette visse ting med teknik at gøre.

6 – Loyd Blankenship

Største bedrift: Stiftende medlem af Legion of Doom – et hacker-netværk, der har inspireret masser af hackere sidenhen.

De første hackere startede ud i 1970’erne – længe før computere havde en særligt fremtrædende position i samfundet. Loyd Blankenship har derfor ligefrem gjort sig fortjent til en titel som ‘Mentor’. Er der en hacker, der har dannet skole for tusinder af hackere verden over sidenhen, så er det Blankenship.

Under en af sine ture bag tremmer skrev Blankenship”Mentor’s Last Words”, som er en form for hacker-manifest. Man må sige, at Blankenship har dannet skole for folk som Julian Assange, der senere skulle blive nok så berømt. Fælles for de største hackere er, at de anser store hemmeligheder som noget, der skal ud til folket – hellere i dag end i morgen.

Blankenship blev mere mild med årene og fik arbejde hos McAfee, der designer antivirus-programmer.

5 – Kevin Poulsen

Største bedrift: Hackede sig ind i FBI’s hemmelige system og stjal oplysninger.

“Dark Dante” eller “Hannibal Lecter of computer crime”. Kært barn har mange navne. Kevin Poulsen er denne superhackers borgerlige af slagsen. På trods af det danske islæt er det altså ikke mere end fjerne danske gener, vi har med at gøre. Danmark kan derfor ikke tage æren for denne herres evner.

Kevin Poulsen var så snedig, at han ligefrem evnede at hacke sig ind som vinder af en konkurrence i radioen. Præmien: En lækker Porsche, såmænd. Kom ikke og sig, at der ikke kan falde lækre sager af, når man giver den som hacker. FBI fik siden nok af Poulsen, hvilket kostede en lang periode i fængsel.

Kevin Poulsen brugte senere sine evner til mere samfundstjenestelige opgaver som at afsløre seksualforbrydere på MySpace. Uddannede sig også til journalist. Fortidens drengestreger blev lagt bag ham.

4 – Gary McKinnon

Største bedrift: Stod bag det største militær-hack nogensinde.

Det amerikanske militærs hemmeligheder er ikke noget, alle bare kan få adgang til. Gary McKinnon udrettede dog hacker-mirakler under navnet “Solo”. Han hackede sig til tops på verdensranglisten, da han kiggede indenfor i hele 97 computere tilhørende NASA og US Armed Forces.

Det er altså ikke småting denne McKinnon har blotlagt. Verdensfreden afhænger ligefrem af, hvordan USA’s militær opererer. Når man roder rundt i en hvepserede, bliver man gerne stukket noget så eftertrykkeligt. McKinnon flygtede derfor hjem til Storbritannien, hvor han blev beskyttet fra retsforfølgelse i USA.

Den daværende engelske premierminister Theresa May afslog udlevering af McKinnon til USA med dårligt helbred som begrundelse. McKinnon forsvarede sig selv med, at han bare havde været på udkig efter UFO-hemmeligheder.

3 – Jonathan James

Største bedrift: Stod bag et hackerangreb på NASA – 15 år gammel.

Under hacker-navnet “cOmrade” begyndte Jonathan James sin karriere bag tasterne i en meget ung alder. Det er kendetegnende for de største hackere, at de er begyndt meget tidligt. Det har nærmest været et kald at trænge ind i tophemmelige systemer.

James var bedre til at hacke end til at holde sig væk fra fængslet. Han røg således bag tremmer første gang, da han endnu ikke var myndig. Grundstenene til en kriminel løbebane var dermed tydelige. NASA var nødt til at lægge deres netværk øde i tre uger, efter cOmrade havde været på besøg indenfor. Noget, der kostede millioner af dollars.

Jonathan James var under mistanke for flere store hacker-angreb, da han begik selvmord i 2008. En tragisk afslutning på en kort og vild løbebane indenfor hacking.

2 – Albert Gonzalez

Største bedrift: Stjal oplysninger fra mere end 170 millioner kreditkort.

Hvis der var nogen, der kunne finde ud af at berige sig selv via sine hacking-evner, så var det Albert Gonzalez. Som del af hacker-gruppen ShadowCrew var han medskyldig i at forfalske pas, sygesikringsbeviser og fødselsattester. Læg hertil tyveri og salg af MANGE kreditkortoplysninger.

Hacking som økonomisk kriminalitet har vist sig som en profitabel forretning – så længe det varer. Albert Gonzalez mestrede at hacke sig ind i databaser, der gav adgang til milliarder af dollars. Når man sådan leger med andre folks penge, så risikerer det at koste dyrt.

Gonzalez blev dømt til 20 år i fængsel på grund af sine svindelnumre. Han er en fri mand i 2025. Gad vide, om der venter flere tyverier af bankoplysninger til den tid?

1 – Kevin Mitnick

Største bedrift: Hackede sig ind i USA’s nationale sikkerhedssystem.

De originale hackere fortjener en plads højt oppe på ranglisten over historiens største hacker-genier. Kevin Mitnick går ligefrem under titlen “Den mest eftersøgte computerkriminelle i amerikansk historie.” Og hvad skal man så udrette for at gøre sig fortjent til så fornem en hæder?

Jo, at få adgang til de mest bevogtede sikkerhedssystemer i USA, samt hemmeligheder fra førende virksomheder, kvalificerer til titlen. Hvis eventuelle fjender ligefrem kunne alliere sig med en mand som Mitnick, var det ingen sag at forvolde seriøse skader på USA.

Dem, der baner sig vej til de bedst bevogtede hemmeligheder, må siges at være hackerne med de skarpeste evner. Til denne kategori hører Kevin Mitnick til hver en tid.

Efter de kriminelle handlinger, og år tilbragt i fængsel, stiftede Mitnick sit eget firma indenfor computersikkerhed ved navn ‘Mitnick Security Consulting, LLC.’

Endnu en hacker, der med årene kom til at kæmpe på den anden side af loven.

TJEN PENGE ONLINE

Lad mig vise dig de 3 bedste produkter på Internettet, der tilsammen giver dig over 5.000 kroner i daglig profit!

Relaterede artikler