Vigtigt at vide for dig, der vil være selvstændig erhvervsdrivende

Vigtigt at vide for dig, der vil være selvstændig erhvervsdrivende

Bliv selvstændig

Del denne artikel

Del på facebook
Del på linkedin
Del på twitter
Del på email

Går du med en god idé til en forretning, som du overvejer at føre ud i livet? Så er der nogle ting, du skal overveje, før du kaster dig ud i det.

CVR-registrering

Det er lovpligtigt i Danmark at tilmelde sin virksomhed CVR-registret, såfremt overskuddet er på over 50.000 kr. årligt. Det er gratis at registrere personligt ejede virksomheder, men aktieselskaber og anpartsselskaber skal betale et gebyr. Dette register skaber overblik over danske virksomheder, og det er muligt at slå de enkelte firmaer op for at få overblik over adresser, antallet af medarbejdere, produktionsenheder osv. Registret er isæt relevant for myndighederne, der bruger oplysningerne til at føre kontrol, samt rådgive de enkelte virksomheder. Som privatperson kan du fx bruge det til at finde ud af, om en bestemt e-butik er en reel virksomhed, før du køber.

Når du har tilmeldt dig CVR-registret, skal du bestille et NemID, medarbejdersignatur og opsætte din virksomheds digitale postkasse, så du nemmere kan komme i kontakt med det offentlige – og de kan komme i kontakt med dig.

PMV-registrering

Vær opmærksom på, at det er muligt, hvis din virksomhed er privatejet og tjener under 50.000 kr. årligt, at registrere dig ved CVR-registret som PMV-virksomhed (Personlig Mindre Virksomhed red.) der fratager dig momspligter o.lign. Det kan dog være en fordel at momsregistrere dig alligevel, da du herved kan fratrække den moms, du betaler, for produkter til brug i virksomheden (både mhp. drift og salg,) samt den moms, dine kunder betaler dig ved køb. Dette betyder dog også, at du formentligt er nødt til at øge din prissætning, hvorfor du måske kan opleve et lavere overskud.
Du skal endvidere være opmærksom på, at du, for at kunne momsregistrere din virksomhed frivilligt, skal være den eneste ejer og medarbejder af firmaet, og at den ikke skal være på hobbybasis.

Finansiering

Det er ikke altid nemt for nystartede virksomheder at optage lån, derfor kan det være nødvendigt at tænke i andre baner. Ida.dk nævner tre forskellige finansieringsmuligheder, der ikke involverer banker:

  1. Vækstguiden – Guide over forskellige støtteordninger, samt oversigt over hvilke tilskud, lån og finansieringsmuligheder, du har. Der er også anført forskellige rådgivningsorganer, du kan henvende dig ved.
  2. Vækstfonden – Er også kendt som statens finansieringsfond. Denne fond investerer i små og mellemstore virksomheder i samarbejde med danske finansieringsinstitutter.
  3. Crowdfunding – tre former:
    Donations-crowdfunding: Du modtager donationer uden modydelser
    Reward-crowdfunding: Du skal belønne dine donerer (fx ved at lade dem få en model af det færdige produkt.)
    Låne-crowdfunding: Her der mere tale om lån uden om banker

Erhvervskonto

For at adskille din privatøkonomi fra din virksomhedsøkonomi, bør du overveje en erhvervskonto. Denne konto skaber overblik over din økonomi, hvilket letter arbejdet med at udregne din virksomheds likviditet – og du slipper for ubehagelige overraskelser. Den er et krav for selskaber, mens den er frivillig for personlige virksomheder, men da den er svær at få tilkendt, er det en god idé at undersøge mulighederne allerede i opstartsfasen.

Grundet forsøg på at dæmme op for hvidvaskning, har man skærpet reglerne, og det betyder, at du over for banken skal:
• Bevise, at virksomhedens stifters oplyste identitet er korrekt. Herunder legitimation på stifter samt virksomhedens registreringsattest
• Fremlægge forretningsplanen
• Præsentere det generelle budget

Det øvrige

Desuden skal du selvfølgelig også etablere et samarbejde med relevante samarbejdspartnere, herunder revisorer, evt. jurister osv. For at sikre, at din virksomhed overholder gældende love. Det kan være svært at finde rundt i reglerne, og mange mennesker skaber gæld pba. fejlslagne virksomheder, så søg endelig ekspertbistand om nødvendigt. Du kan også overveje at læse iværksætterhåndbogen, som skulle adressere mange spørgsmål ifm. opstarten af en ny virksomhed.

Er du blevet nysgerrig og ønsker at vide mere, så læs evt: Hvordan bliver man rig?

TJEN PENGE ONLINE

Lad mig vise dig de 3 bedste produkter på Internettet, der tilsammen giver dig over 5.000 kroner i daglig profit!

Relaterede artikler